top of page

Västerskutan kvällstur

Nu är det säsong för kvällsturer på fjället


Jag startar turen från Ullådalens parkering kl 17.17 och traskar upp gamla skutskjutsbacken. Nu är det så pass ljust att det går att göra kvällsturer i solsken. För säkerhets skull har jag med mig pannlampan om det nu blir en längre tur.
Solen står fortfarande högt över Mullfjället och skapar en skarp kant av det långsträckta fjället. Nysnön i Ullådalen lyser upp fjällvärlden. I förgrunden förgyller den översnöade byggplatsen bildens fjällkänsla ... hmmm!
Jag tar rygg på pistmaskinen som precis hunnit avverka två bredder i backen. Det betyder att jag får några svängar i manchester på vägen nedåt.
Nysnön gör att Ullådalen blir vackert len i solskenet. Inte många spår i snön. Liftarna har precis stängt för dagen. De sista skidåkarna har hunnit ned och det är bara några få människor ute på stighudar. Lugnt och fridfullt.
Kall och mjuk snö gör färden lättsam. Den fluffiga snön dämpar allt ljud och skidorna glider behagligt genom snön och formar fina spår. Kallsnö i april. Vintern är på besök igen.
Å döma av skidspåren på Åreskutan kan man gissa att det var många fina åk på sluttningarna idag. Solsken, kallsnö och härligt aprilljus. En skidåkares dröm. Skidåkarnas vackert ritade spår i snön, fjällets grafiska karaktär och skuggorna i förgrunden bildar en njutningsfull landskapsbild i kvällssolen.Det här är det närmaste selfie jag kommer idag ;-)Liftarna och backen i Tväråvalvet bildar ett uppenbart mönster i skenet av kvällens sista solstrålar. Som penseldrag. Inga skidåkare kvar i området. Nästan lite kusligt och öde. Bara spår av mänsklig aktivitet på sluttningen. Snart snyggar pistmaskinen till området så skidåkarna kan börja om imorgon igen.
Några skidåkare har varit på plats före mig under dagen och njutit av den nyfallna snön. Snart är det min tur. Jag ska bara upp en bit till först.
Två skidåkare passerar mig. Det gäller att lägga svängarna på de passager där snön lagt sig. De stannar till och funderar på hur de ska hitta mer fin snö för de sista svängarna på vägen ned.


Det blir bara en kort promenad till. Ljuset har börjat att försvinna och jag vänder medan jag har fina konturer kvar i snön för skidåkningen ned mot bilen igen. Klockan är 18.33 när jag stannar och gör mig iordning för nedfärden. Klockan är 18.59 när jag gör sista hockeystoppet precis vid bilen på Ullådalens parkering. Det är fortfarande ljust!

Text & Foto: Ola Rockberg

144 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page