top of page

Åre november 2013

En tur i Åre by och runt Åreskutan i november för 10 år sedan
Ibland får jag höra att det händer på tok för mycket och för fort i Åre. Det kan väl vara sant i vissa fall men det stämmer inte i alla hänseenden. När jag tittar i mitt bildarkiv ser jag att det är både och. Alla bilder i det här inlägget är från november 2013. En kort tur i Åre by och en sväng långs Husåvägen och upp mot Kall så vi får se Åreskutan från andra sidan.Isen på Åresjön håller på att lägga sig i början på en kall novembermånad. Åre Marina har inte riktigt fått den skepnad den har idag. Den gamla skaterampen har lagt sig till ro i vinterdvala. Lunchtid och ljusare än så här blir det inte i Jämtland i november.
En tur förbi Åre Björnen där Sadelliften ligger på parkeringen och väntar. Den invigdes i december 2013 och ersatte då två stycken släpliftar som varit igång sedan 1984. Det festliga är att nu tio år senare håller bitvis dessa släpliftar på att återuppbyggas. Var det bättre förr eller blir det bättre i framtiden!
Isen har lagt sig på Fröåtjärn men det har inte kommit speciellt mycket natursnö. Frostigt och härligt krispigt väder. Ta en titt på bilderna nedan och följ med på en promenad runt Fröåtjärn och Fröå Gruva.Vitt och vackert på Åreskutan men inte särskilt tjockt snölager. Fjället sett från Huså och Kall. Den rätta sidan, som byborna på andra sidan vill göra gällande. Det ståtliga fjället är mycket naturskönt från den norra sidan.


I slutet på 1800-talet när man planerade en järnväg till västra Jämtland var det mest naturligt att dra den på den här sidan Åreskutan i och med att all gruvdrift hade funnits i både Huså och Fröå under en lång period. Någon skidort var inte inplanerad på andra siden fjället när de planerna smeds. Dock lyckades riksdagsman Gustav Eriksson som bodde i Mörviken (numera centrala Åre) ändra dessa planer så järnvägen drogs på södra sidan istället.De sista solstrålarna av eftermiddagsljuset studsar på toppen av Åreskutan samtidigt som lamporna tänds i byn. Kvällsljuset kommer snabbt den här tiden på året.


I slutet på november 2013 kommer en dump med snö över Åre och liftarna kommer faktiskt igång i slutet på månaden i Duved.

Text & Foto: Ola Rockberg791 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page