top of page

Tjurpannan Naturreservat


En skräck för alla sjöfarare.

En mycket svår sjöpassage där vågorna slår kraftigt i bohusgraniten när det stormar på havet. När det öppna vattnet ryter till och rör på sig skapar de vita vågorna både ett vackert och skräckinjagande skådespel tillsammans med de karaktäristiskt kala klipporna. Vattnet sköljs upp mot de rundade granithällarna och målar grafiska bilder.Efter ca en kilometers promenad från bilparkeringen når man strandkanten. Det är fascinerande att bara sitta och titta hur havets vita penseldrag sköljer över klipporna i olika mönster. Ett fängslande skådespel. Sjöfåglarna svävar bekymmersfritt i vinden och spanar precis där vågorna bryter.Fyren på det vassa skäret Väcker lotsar in båtarna mot Havstenssund och Grebbestad. 1939 uppfördes fyren då man insåg att sjöfarten behövde hjälp att runda denna svårnavigerade udde. Tyvärr hann fyren inte lysa speciellt länge innan den var tvungen att släckas i samband med andra världskrigets utbrott då en mörkläggning beordrades.
Den lilla sjöboden Enslingen ligger längst ut på klipporna mot fyren. Exakt varför den står där framgår inte av historien. Alla är dock välkomna att skriva i den lilla gästbok som ligger i ett av utrymmena. På senare år har man dessutom låtit restaurera den charmiga lilla byggnaden.
Förr var Bohuslänningarna smarta nog att bygga sina hus nära klippor och skrevor där de stod skyddade för vind och salta stänk. Byggnaderna vid Tjurpannan står bara ett par meter från bryggorna men är noga placerade så de ändå står i lä för de vanligaste vindarna. Bryggorna är också strategiskt anordnade i den lilla viken så de inte ska slås sönder när havet ilsknar till.Tjurpannan är en given utflyktsplats när stormen drar in. Många vill känna havets krafter och fota, filma det vackra skådespelet. Gå bara inte för nära de hala klipporna!Text & Foto: Ola Rockberg

200 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page