top of page

Sveriges bästa skidfabrik

Vi är stolta att Åre har en egen skidfabrik

Alltid lika intressant med ett besök på Åre skidfabrik. Det har hunnit bli några besök genom årens lopp för mig och det är en fascinerande resa jag fått vara med om vad gäller utveckling. En resa som började på 80-talet i ett garage på Frösön med två teknikintresserade tonåringar - Patrik och Stefan!

Idag två rutinerade företagare som skapat, utvecklat och enträget genomfört en mängd olika affärsidéer kring snowboard, skidor, skidkläder och annan utrustning. Från två entusiastiska smågrabbar med lånade verktyg i pappas garage till en fullödig skidfabrik med 16 anställda som jobbar tvåskift året runt för att hinna med att tillverka alla skidor.


Maskinerna i fabriken går inte av för hackor. Det är moderna system med vattenkylning, återvinning av vatten med slutna system, vädring, datorisering och flertalet skärmar som sköter det tekniska. Luftigt, ljust och modernt.


Trots datorisering, maskiner och andra hjälpmedel får man inte glömma bort hantverket. Det krävs rätt mycket handpåläggning för att både hålla koll på maskinerna och för att faktiskt bygga skidorna. Bygga skidor är, enkelt uttryckt, som att göra en macka med flera lager pålägg. Det är med van hand byggarna monterar med millimeterprecision.Idag tillverkas sex stycken olika skidmärken i Åre Skidfabrik. Extrem, som är det egna märket, men också skidmärken från både Norge och USA.


Jag lyckas komma till fabriken lagom till förmiddagsfikat. Det är en härlig stämning och skämten haglar tätt i fikarummet. Där står stora lådor med tunnbröd som någon lyckats införskaffa genom bra kontakter. En kopp kaffe och lite tilltugg. Sedan är det på med hörselkåpor och ut till maskinerna igen. Det är snart vinter och de sista skidorna måste levereras!
Text & Foto: Ola Rockberg99 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page