top of page

Sommaren är på väg

Det är fortfarande lite vinter kvar i Jämtlandsfjällen men nu kommer sommaren med stormsteg i takt med att regnet och temperaturen smälter snön. I byn Handöl på 525 möh brusar forsen och snöfläckarna blir snabbt mindre och mindre.
Mössa och varm jacka på för än så länge kan man inte räkna med varma fjällvindar på kalfjället. Det är underbart att se hur sommaren kommer fram i fjällen och att allt som gömts under snön visar sig igen. Det är lätt att ta sig fram i skog och mark så länge undervegetationen är minimal. Naturen bjuder på många intressanta färger och former nu när den blottas efter att vintern hållit den i ett kallt grepp under flera månader.
Stigar och spänger ligger fina när snön så sakta smälter och rinner undan
I Handöl finns två kraftstationer. Det här är den nedre som byggdes 1915. Den ligger vid Handölsforsen som är 125 meter lång

Det är en vacker promenad genom byn Handöl. Den mäktiga fjällvärlden omringar byn och bara ett stenkast från huvudgatan ligger den fågelrika Ånnsjön. Här ligger Handöls fågelstation som är en forskningsstation där man studerar fåglar, ofta genom ringmärkning. Längs huvudgatan syns byggnader som har sitt ursprung i den gamla gruvdriften av täljsten som brutits i området av lokalbefolkningen sedan flera hundra år. Dock dröjde det till 1882, när järnvägen kom, som det gick att industrialisera brytningen.


Tillsammans med täljstensbrytningen är nog Karolinernas dödsmarsch det som Handöl är mest känt för. 1718 i november när Karl XII dog i Norge återkallades den svenska soldathären på 6000 man som befann sig i Trondheim. De skulle tillbaka till Sverige. Det blev ett oerhört kallt återtåg i snöstorm och över 3000 man frös ihjäl på fjället i närheten av Handöl. Här finns gravar och minnesstenar från den perioden.


Ett av de tydligaste vårtecknen i västjämtska fjällbyar är de, till synas övergivna, skotrar som står på alla tänkbara ställen. Det ser ut som ägarna bara glömt dom där mitt på parkeringar, åkrar och i diken ;-)


Text & Foto: Ola Rockberg

208 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page