top of page

Skidåkning - en allvarlig lek!Jag slås av hur mycket skidåkningen betyder i Åre kommun. Vi vet alla att skidåkningen i Västra Jämtland är basen för all besöksnäring och vi pratar om "det vita guldet" som är så viktigt. Ja, det är det viktigaste vi har men har vi egentligen förstått hur väldigt viktig snön och skidåkningen är?
Skidåkning är inte en lek. Det är på fullaste allvar fast vi har inte förstått att uttrycka det. Jag tror att skidåkningen har trängt in mycket djupare i folksjälen och beteendet än vad vi anar.
Snö och skidåkning uppfattas som en hobby, möjligtvis en sport, för de allra flesta. För människor i vår del av landet är det "vita guldet" så viktigt att det påverkar kulturen, levnadssättet, det sociala livet och välbefinnandet. Snön är viktig för affärerna, ja, men den är viktigare än så. Vi behöver det vita på marken för välmåendets skull och för att vi känslomässigt ska fungera. Skidåkningen påverkar oss på ett djupare plan än att vi bara kan kalla det en hobby.
Ibland säger vi att Åre är en lekplats för vuxna. I Åre växer man inte upp. Man leker med skidåkningen och snön tills man faller av pinn. Det gör vi, men inte för att det är en lek. Jag tror vi har vänt på det hela. Skidåkning är inte en lek. Det är på fullaste allvar fast vi har bara inte förstått att uttrycka det. Jag tror att skidåkningen har trängt in mycket djupare i folksjälen och beteendet än vad vi anar. Jag tror att det är viktigare på ett mer allvarsamt plan än vad vi själva vågar erkänna.


Skulle vi erkänna att det är allvar istället för lek finns det risk att omgivningen betraktar oss som rubbade på riktigt. Barn som ramlar och slår sig skrattar och låtsas att det inte är allvar. Vi skidåkare är likadana. Det går liksom inte att erkänna att skidåkningen är på fullaste allvar och att den betyder allt för oss. Det skulle verka misstänksamt. Därför måste vi dölja det allvarsamma i en lek.
När årets liftöppnande och skidpremiär sammanföll med Åredagen, en informationsdag för Åre kommun, arrangerad av Åre Destination valde politiker, företagare och andra högt uppsatta medborgare att åka skidor istället för att närvara på Åredagen. Det verkar ju inte klokt när man hör det. Det kan väl inte hända. Jo, det hände. Så viktig är skidåkningen. Åredagen drog det kortaste stråt och var tvungna att ändra datum.
Går det att ha en relation till ett fjäll? Ovanstående bild är tagen från min brevlåda på garageuppfarten. Jag ser den bilden varje gång jag går ut på gården. Jag vet inte hur många olika väder och ljus jag fångat med min kamera genom åren, men många är det. Det känns som om jag har en relation med den här vyn. Det är min vy. Fjället och vyn är en förutsättning för skidåkningen.
Jag hade nyligen möjligheten att åka skidor med Freddie Meadows som är professionell vågsurfare och vi resonerade om likheterna mellan havet och fjällen. De är påfallande lika när vi pratar om känslorna vi skapar. Skidåkning och vågsurfing påminner mycket om varandra. Vågsurfaren väntar på rätt våg, rätt väder och även om det bara blir en enda bra våg under en hel dags väntan är det värt väntan. En skidåkare kan gå upp för ett fjäll, leta efter rätt snö, kämpa mot vädret, knappt få till ett bra åk och ändå vara mycket nöjd med dagen utomhus.
Skidåkningen hänger ihop med naturens krafter. Vinden, kylan, vidderna, molnen och det faktum att vi letar efter en upplevelse där vi är underkastade det stora fjället. Vi vet att vi utövar skidåkningen på fjällets villkor. Det är delar av tjusningen. Alla skiddagar ska inte vara bra dagar. Varje skiddag måste börja med lite mystik. Vad är det för väder? Hur är snön? Har jag klätt mig rätt? Det ska inte vara helt enkelt och det ska inte vara totalt förutsägbart.


Jag måste lära mig att njuta lika mycket av naturen som själva skidåkningen annars blir upplevelsen bara halv. Skidåkning kan jag rent tekniskt lära mig utan naturens närvaro men för att få till den totala upplevelsen krävs att skidtekniken och naturen samarbetar. Naturen kan jag bara lära mig genom att umgås med den och utforska den. Det tar tid att skapa en relation!
Text & Foto: Ola Rockberg

(P.S alla bilder i inlägget är från Åre/Duved i november/december 2023)

198 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page