top of page

På fjällens villkor

Storsnasen bjöd på barskt väder och krävande underlag
Jonas Brunnemyr och jag rör oss från bilen upp mot Storsnasen och inser att idag måste turen verkligen ske på fjällets och vädrets villkor. Det blåser, nattens snö har drevat och det ligger moln över fjälltopparna.
Vackra formationer av kall snö har skulpterats under natten. Våra skidor gör de första spåren för dagen. Inte ett ljud hörs från snön. Det är bara blåsten som hörs och vi gömmer oss i huvorna tills vi fått upp värmen.
Ju högre upp vi kommer desto mer högljudda blir skidorna. Ovanför fjällbjörken har nattens vind blåst bort snön. Hård snö, stenar och isfläckar uppenbarar sig. Det blir genast mer krävande att röra sig framåt på stighudarna.
De mäktiga fjällsidorna ser råa och lite smått ogästvänliga ut i det karga vädret. Det är ganska barblåst på vindsidorna och stenformationerna gör att vi behöver tänka oss för vid vägvalet. Hård snö, nästan isigt, och gott om sten är inte alltid en festlig kombination. Det gäller att hitta så bra snö som möjligt så stighudarna får fäste.
På håll ser vi tre skidåkare som ser ut att kämpa när de kryssar mellan stenarna på fjällsluttningen. Ett mindre bra vägval. Det ser mycket hårt ut. Vi hade tur som valde att gå längre ned i dalen där snön samlats.


Utsikten över fjällandskapet är praktfull. Molnen i kombination med några solstrålar som tittar fram i diset gör scenariot trolskt. Vinden viner runt öronen och gör att ögonen tårar sig när jag kisar i solstrålarna som speglar sig i snön.

Jag vill ogärna ramla eller tappa något. Jag har en hård rutschbana nedanför mig.Tur att jag har en liten rem på kameran så den sitter fast i handleden. Det får mig att tänka på att det är inte bara laviner som utgör faror på fjällsluttningarna. Hård snö, vassa klippor och klarblå svallis är minst lika farliga saker på en skidtur.

Blomkålssnö är alltid lika spektakulär. Mjukt bulliga men samtidigt knöligt vassa snöformationer som ser ut som de växer på stenarna. Roliga att gå upp i med stighudar och festliga att fotografera men mindre spektakulära att åka på när man ska utför.


På toppen av Storsnasen lägger vi ryggsäckarna i lä bakom en snötäckt sten och sätter oss och tar en välförtjänt kopp kaffe och bulle. Österut ser vi Åreskutan och åt väster kan vi skönja skidbackarna i både Storlien och Meråker i Norge.
Vi tar en sista titt på utsikten bort mot Getryggen innan vi sätter på oss skidorna och listar ut hur vi bäst hittar en bra färdväg utför mot fjällets fot.

Fjällets villkor styr vår skidåkning. Håll avstånd, åk sakta och planera vägvalet. Fjället talar till oss och det är bara att lyssna. Fjället bestämmer hur vi ska ta oss ned. Det är bara att lyda och laga efter läge. En brottningsmatch mot naturen skulle bara sluta med förlust i dag. Var ödmjuk och njut av det varierande underlaget. Bli ett med naturen.


Text & Foto: Ola Rockberg

193 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page