top of page

Jag följer årstiderna

Fem årstider i Jämtland ...


I Jämtland är det tydliga skillnader mellan årstiderna. Det sägs att vi till och med har fem årstider. Våren är den kortaste årstiden. Tar du sovmorgon den dagen den inträffar finns det risk att du missar våren. Därför klämmer vi in en årstid till precis före våren, och det är vårvintern.Sommar i Åredalen - Vår i Stendalen - Vinter på fjällets topp.


Jag jobbar intensivt under vintern och följer dess förlopp väldigt noga. Jag är beroende av vinterns skeenden. Vintern framkallar positiva känslor hos mig och därför blir vinterns slut också alltid en känslomässigt stökig tid. Jag smälter med snön.


En skidtur på egen hand från Ullådalens parkering upp till toppen på Åreskutan på kvällen är ett härligt sätt att skingra tankarna och att samtidigt få se hur vintern vrider mot sommar. Lugn promenad genom årstiderna. Sommar i Åredalen - Vår i Stendalen - Vinter på fjällets topp.
Naturen har en lugnande inverkan och promenerar jag sakta hinner jag se många detaljer i landskapet som är fascinerande. Den här tiden på året dyker det upp inslag jag inte sett tidigare under vintern. Värmen har gjort sitt och smältvattnet både hörs och syns på flertalet ställen. Vattnet rinner ovanpå snön, under snön och till och med trycker snön framför sig. Det skapas snabbt nya rännilar och de ändrar karaktär hela tiden. Det gäller att hålla sig på rätt sida vattnet så att man inte blir fast.

Flugor och spindlar rör sig på snön, vita harar med bruna fläckar skuttar på barfläckarna. Knopparna syns i växtligheten. Sommaren är på väg att ta över.

Vinterns sista alpina skidåkare lämnar spår efter sig. Det syns vilken sorts skidor de använder. Spåren är karaktäristiska och påminner om penseldrag i den vårslaskiga snön. Lite grann av modern konst.


Landskapet breder ut sig nedanför mig. Åt väster och in mot fjällvärlden ligger snön fortfarande kvar i de skuggiga partierna. Ner mot Kallsjön har våren fått ett fastare grepp om naturen.


På toppen av Åreskutan, 1420 möh, är det helt vindstilla för ovanlighetens skull. Det är varmt och fridfullt att ta igen sig på toppstugans förstukvist.Vårens första riktiga sittning i solen blir på toppen av Åreskutan i år. Jag sitter en bra stund och njuter av tystnaden och utsikten innan jag samlar ihop grejerna och beger mig nedåt mot dalen igen. Klockan är 21.25 och solen värmer underbart i ansiktet när jag åker utför Åreskutan fredagen den 12 maj. Jag åker rakt in i solnedgången ...Text & Foto. Ola Rockberg
115 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page