top of page

Inte bara cykling ...

En cykeltur är inte bara en cykeltur. För mig innehåller en färd på cykeln ofta många olika dimensioner. Anledningen till att jag ger mig ut på cykeln kan vara väldigt varierande. Ibland ändrar åkturen inriktning under resans gång. Det kan bero på dagsform, väder, vem jag träffar eller om jag bara ser nåt oförutsett.

För rätt många år sedan tävlade jag lite blygsamt i mountainbike cross country. Det pågick under några år och tävlandet kröntes med ett par starter i SM-tävlingar, utan några resultat att skryta med. Min största merit som cyklist är att jag stått på samma startlinje som Bernt Johansson. Efter att ha sett honom på startlinjen såg jag honom inte mer under loppet.


Anledningen att jag började cykla var helt enkelt att det var roligt att cykla och ju mer jag tränade desto bättre och längre gick det att cykla. Allt eftersom jag blev starkare och säkrare på cykeln ville jag naturligtvis också effektivisera mina träningspass. Det slutade med att cyklingen bara blev träning och tävling. Såg jag någon jag kände under träningspasset gick det inte att stanna och heja. Det skulle ha förstört träningen. Cykelutrustningen blev direkt anpassad till träning och tävling och inte för att åka och köpa glass med. Jag hade vissa däck för träning och andra för tävling och jag ville inte slita på grejerna i onödan. Var det dåligt väder var jag tvungen att åka ut och träna i alla fall. Det gick liksom inte att hoppa över en cykeltur. Cyklingen blev lite tvångsmässig. När det ändå inte blev några egentliga resultat på tävlingarna kände jag att det till slut tog udden ur cyklingen. Anledningen till att jag börjat cykla hade försvunnit.Cykeln är ett utmärkt verktyg för att ta sig långt ut och hitta bra fotomotiv.


Det här är många år sedan och nu känner jag att det är helt annorlunda. Inte nog med att jag hittar många bra anledningar till att cykla och njuta av det. Cyklarna är dessutom så otroligt bra konstruerade och roliga att cykla med idag. Kombinationen av XC och downhill i dagens utrustning gör att man får det bästa av två världar.På mina cykelturer har jag alltid en behändig kamera i fickan, något att dricka och ett par energibarer i fickan. Energibarerna har i regel inget att göra med att jag behöver extra energi. Det handlar mer om att de är så goda att jag tar dom som "fikapaus" någonstans där jag kan kliva av cykeln och njuta av utsikten, prata med någon eller bara låta tankarna fara iväg när jag njuter av att vara utomhus.


På lite längre cykelrundor hänger jag på mig en ryggsäck med lite varma kläder, verktyg och ibland en kaffetermos eller en stor kamera. Nu för tiden letar jag många bra anledningar att stanna cykeln och fotografera, gå en kortare sträcka eller bara sätta mig ned på en stubbe för kaffepaus. Blir jag trött saktar jag ned eller stannar och vilar. Cyklingen blir mer som en utflykt än träning. Ok då, visst händer det att jag kör vissa pass där jag borrar ned skallen och bara cyklar så jag blir helt slut utan att tänka på varken fotografering eller den vackra landskapet, men de är inte så vanliga.Ibland undrar nog förbipasserande vad den där killen i cykelhjälm gör krypandes på knäna med en kamera i händerna. Cykeln är ett utmärkt verktyg för att ta sig långt ut i naturen och hitta bra fotomotiv. På vintern kommer jag upp på fjället med hjälp av skidorna. På sommaren tar jag mig upp på fjället med hjälp av cykeln.På våren vet man inte alltid om jag fotat från skidorna eller cykeln

Genom att betrakta mina bilder kan man se var jag har cyklat

När jag cyklar på egen hand tycker jag om att stanna och leta efter roliga motiv som jag kan fotografera och då kan det innebära ganska långa pauser och då och då lite promenerande för att hitta festliga vinklar så jag kan experimentera med bilderna. Själva motiven blir många gånger desamma men det är lite av en utmaning att hitta olika vinklar, avstånd, ljus och färger så de ändå varierar. Jag återkommer givetvis till samma ställen titt som tätt och det gör att jag fångar motiven olika årstider också. På våren vet man inte alltid om jag fotat från skidorna eller cykeln.Gamla Lundsgården är ett typiskt ställe där jag stannat flera gånger för att fota


Alla bilder i det här inlägget är från samma cykeltur i Åre i majText & Foto: Ola Rockberg

730 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page