top of page

Inget är omöjligt i Åre


"Om sund logik och ekonomiska intressen har fått styra hade Åre aldrig blivit en av världens bästa cykelorter. Som tur är har Åres cyklister aldrig lyssnat på det örat" - så skriver Tobias Liljeroth i senaste numret av Magasin Åre i en artikel om hur Åre blev en cykelmetropol - mot alla odds!


I den lilla fjällbyn vid fjällets fot kanske det det inte ha hänt något speciellt de senaste 100 åren om det inte varit för en viss CO Rahm som i början på 1900-talet fick för sig att det skulle skapas stordåd i Åre och byggde en Bergbana upp på fjället. Därefter har den ena entreprenören efter den andra avlöst varandra och skapat evenemang i Åre som egentligen inte skulle kunna ha kunnat gått att genomföra. Det är liksom grejen i Åre. Vi väntar inte tills de som bestämmer beställer en tjänst, produkt eller nåt annat. Passionerade eldsjälar bygger underifrån. Det skapas och drivs utifrån en inre vilja och glöd!
För ca 20 år sedan kom någon på att det skulle byggas ett stort hotell som skulle hållas öppet 365 dagar om året på vinterorten Åre.


En skidentusiast lät bygga ett alldeles för stort skidhopp och lockade under tio års tid storpublik och världsåkare på kvällstid till skidbacken.
Segeltokiga människor i Åre fick för sig att det är rimligt att Åre strand har en marina med större brygga än de flesta båtorter på kusten.


Nog borde det gå att stänga av centrala Åre mitt i högsäsongen och spola is på Åre torg och locka tävlingsdeltagare från hela jordklotet att åka skridskor där.
Varför skulle vi inte kunna starta en cykeltävling uppe på toppen av Åreskutan och köra rakt ned bland alla stenblocken.


Om man kan arrangera World Cup alpint så borde det väl gå att arrangera World Cup på längden också, vi har ju ändå snö.
Att låta Sveriges festivalsommar starta i slutet på vintern i Åre är väl ingen ologisk tanke. Skotertävling med hopp upp och ned samtidigt som vi arrangerar ett alpint VM låter ju fullt tänkbart


Gräver vi i arkiven hittar vi mängder av händelser, event, tävlingar mm som inte borde ha gått att genomföra men lik förbannat ändå dök upp i Åre. Jag tror inte vi har sett det sista omöjliga eventet ännu. Det ligger liksom i generna och kulturen att arrangera sådana i den här dalgången. Det omöjliga tar bara lite längre tid!

Text & Foto: Ola Rockberg

1,398 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page