Kommer man bilvägen till Havstenssund möts man av den gamla stenkyrkan från 1937 precis vid infarten till byn. Den vittnar om anor från svunna tider. Idag är bykärnan, som egentligen består av tre olika områden, en blandning av både modern och gammal stil.
Naturligtvis är de nya byggnaderna, de fina båtarna, den moderna båtförsäljningen och alla andra nya turistiska attraktioner sevärda och ett makalöst tillskott för både ortsbor och sommargäster. Men det som attraherar mig mest när jag är i Havstenssund är spåren av historien och det som vittnar om byns gamla näring. Här har funnits tegelbruk, konservfabrik, fiskeverksamhet, lotsverksamhet och tullen var även här en period för många år sedan. Här fanns två matvarubutiker, bageri, radioaffär och post. Skola för de lokala barnen upprättades i flera olika hus i byn som turades om innan skolverksamheten lades ned och barnen fick gå i skola i Grebbestad.
Fiskenäringen har naturligtvis alltid präglat Havstenssund, precis som så många andra byar längs bohuskusten. Det finns fortfarande tydliga inslag av levande fiskekultur längs hamnpromenaden och det är de inslagen jag gillar. Det är kryddan i Havstenssund. Fiskebåtarna, sjöbodarna, fiskegubbarna, de äldre byggnaderna och alla fiskeredskapen skapar en levande atmosfär på bryggorna.
Jag har gått med min kamera i hamnen många gånger och tittat på detaljer bland båtarna, på bryggorna och vid fiskeredskapen för att hitta motiv att fotografera. Ibland hittar jag grafiska motiv, färger eller annat jag tycker är roligt att avbilda. Egentligen är det inga märkvärdiga motiv som fångar mitt intresse. Det är vardagen och lugnet som attraherar. Det får gärna vara lite stökigt, kanske gammalt, ibland slitet men det ska vara genuint.
Namnet Havstenssund kommer från namnet på klippan som ligger precis norr om byn. Det är en reslig bergsformation som syns tydligt från havet. Det tillsammans med det karaktäristiska trånga sundet man seglar igenom när man kommer från söder utgör Havstenssund. Den gamla stavningen är Hafstensund och ibland ser man det med bara ett s (Havstensund). Tidvattnet märks tydligt i det trånga sundet när det trycks in eller ut mellan de höga lodräta klipporna. Jag kommer ihåg som ung grabb hur vi ibland försökte segla genom sundet med segeljollar och hur svårt det var att ta sig motströms. Som tur var så var det inte lika mycket båttrafik på den tiden. Med dagens mängd båtar är det nog inte så populärt att slå kors och tvärs genom det smala sundet.
Det är intressant att smyga omkring bland fiskeredskapen och hitta vinklar, ljus och avgränsningar som gör att de speciella motiven växer fram. En hög med trassligt rep, en akter på en båt, gamla kuggjul eller andra detaljer växer fram som representanter för hamnen, historien och fiskekulturen.
Jag kan varmt rekommendera ett besök i Havstenssund för en promenad längs vattnet med en glass i handen. Men gå sakta så ni hinner se alla detaljer som tillsammans formar helheten och Havstenssunds känsla.
Text & Foto: Ola Rockberg Hemsida: olarockberg.se
Instagram: @olarockberg
Comments