top of page

Fotolördag i Västjämtland
Hur spenderar man en lördagkväll på bästa sätt i Västjämtland i början på maj? I mitt fall blir det med skidkläder på och en kamera i fickan. Ryggsäcken packad med lavinutrustning, snacks och dricka. Redo för skidåkning och för att hitta bra motiv med kameran.

Denna lördagkväll bar det först iväg till Trillevallen för att ta sig upp på toppen av Välliste med Jonas Brunnemyr. Ett ypperligt ställe för en kortare promenad på skidor upp till toppen. Vid rätt tidpunkt på kvällen har man solen rakt i ögonen när man går upp och det skapar förutsättningar för intressanta bilder med långa skuggor, siluetter och varmt härligt ljus.


Ni vet väl att man aldrig får stanna för att vila på vägen upp, men att man får stanna hur ofta man vill för att titta på utsikten.
Stugan på Vällistes topp kunde inte ha placerats mer strategiskt utifrån en toppturares perspektiv. Trillegubben hälsar och välkommen på sitt typiska sätt. Han har varit i farten ända sedan jag var liten grabb. Skön lirare. Härligt att veta att det blir en kortare rast inomhus med lite dricka och tilltugg innan nedfärden. Genom stugans fönster är det utsikt över Västjämtlands fjällvärld och den vindpinade nysnön som kommit i maj. Det är oerhört rofyllt, i sin enkelhet, att sitta och titta på landskapet efter promenaden upp till toppen. Vintern ser ut att dröja sig kvar någon vecka till.

Utsikt i alla väderstreck från toppen på fjället. Ni vet väl att man aldrig får stanna för att vila på vägen upp, men att man får stanna hur ofta man vill för att titta på utsikten. Det är nästan så att man inte vill åka ned utan bara sitta kvar och njuta av de vackra motiv som fjällen, snön och solnedgången åstadkommer. Oavsett hur många gånger jag kommer upp hit, sommar som vinter, så går det inte att titta sig less på det praktfulla landskapet. Tittar man sig omkring i 360 grader ser man flera olika vädertyper eftersom utsikten sträcker sig miltals ut över fjällvärlden. Sol och lokala nederbördsmoln i samma bild.
Utsikt i alla väderstreck från toppen på fjället.
På väg hem till Åre. Ett snabbt stopp och ut på vägen för att fota kvällssolen över Åreskutan. Det gäller att ha kameran laddad i fickan hela tiden. Den bästa kameran är den man har med sig, säger alla fotografer lite klämkäckt.

Jag har många gånger tittat på stenpelarna som är kvar från den gamla bron över Indalsälven i Undersåker. Jag har försökt komma ihåg om jag har sett den gamla bron. Om jag eventuellt åkt på den någon gång. Jag kommer inte ihåg. När byggdes den nuvarande bron? Någon som vet?

Himlen speglar sig i det lugna vattnet och solen lyser upp himlen, molnen och Åreskutan i bakgrunden. Fiskarna plaskar i vattnet. En fridfull majkväll. Vinter, vår och sommar på samma gång. Jämtland är vackert!

Vissa delar av Indalsälven ser ut som om det fortfarande vore full vinter. Vid Såå, Björnänge ligger isen helt vit och runt om är fjälltopparna totalt vita av snö. Kvällssolen, som sjunker allt närmare fjällen, färgar landskapet med sina varma kvällsstrålar i molndiset.

En högersväng vid Ica Björnänge och upp till Copperhill innan solen tippar ned bakom Renfjället och Åreskutan. Jag hinner att fånga det sista mjuka ljuset och de långa skuggorna. Här sitter hotellets gäster på sina balkonger och njuter i solskenet. Jag hör hur korkarna smäller och hur de gladeligen skålar till solnedgången. Det är ju ändå lördag.

Lagom när jag sladdar in på Tott Hotells parkering ser jag hur de sista soltrålarna når in över Åre by och förgyller husen med guldfärg. Det är tur att kameran ligger redo i fickan. Med en van manöver knäpper jag på kameran och får iväg ett par skott på de sista varma solstrålarna innan de kvickt gömmer sig bakom Renfjället och Åre by blir vintrigt kall igen. Fotolördagen i Västjämtland har nått sitt slut!


Text och Foto: Ola Rockberg, www.olarockberg.se

100 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page