top of page

Cyklister på toppen

Cykling i den västjämtska solnedgången ...


Man kan undra om cyklister i fjällen är aningen rubbade. Kämpa med cykeln upp på toppen på ett fjäll för att sedan bara köra rakt utför igen ... hmmm! Fast, det påminner ju faktiskt om de personer som nyttjar fjällen och liftarna på vintern. Upp på toppen så fort som möjligt för att så raskt som det bara går åka ned igen. Det är nåt speciellt med fjällen, det går inte att komma ifrån.Fjället som skulle besegras i afton var Välliste. Trillevallens skidområde, som kanske de flesta känner området som. Nästan lika mycket folk på parkeringen vid liftarna en septemberkväll som en skiddag i februari.


Strid ström av cyklister på väg mot toppen, närmare bestämt 21 stycken. Påminde om ett bättre lämmelår i fjällen. Cyklisternas beteende liknar dessutom lämlarnas. Färdas så fort som möjligt rakt fram utan till synes ett rimligt mål eller mening med utflykten. Är man där och stör cyklisterna i sin framfart får man samma näbbiga, flämtande svar som från en lämmel. Dom är nog släkt.Regeln är: "Man får inte vila en enda gång på vägen upp, men man får stanna och fotografera och njuta av utsikten hur många gånger man vill"

På vägen upp inser man varför det är värt att kämpa upp till toppen. Utsikten, solen och färgerna är oslagbara och måste upplevas. Det är skönt att dra ned på tempot en aning till förmån för att kunna se sig om i 360 grader och insupa de vackra landskapet.


Väl på uppe toppen av Välliste vill man alltid stanna upp en stund för att njuta av det häpnadsväckande landskapet. Även om jag varit där uppe alla årstider och sett solen i alla väderstreck är det lika slående hur vackert det är varje gång jag kommer upp. Lite dricka, ett par snacks och lite socialisering på fjälltoppen innan vi ger oss av mot solnedgången, precis som Lucky Luke gör i slutet av alla sina böcker (om ni är gamla nog att komma ihåg det ;-)).
Först en liten tur ned på baksidan Välliste bara för att njuta av en härligt flowig stig rakt in i solnedgången. Därefter upp till toppen igen och på vindjackan för en längre färd ned mot parkeringen innan solen helt går ned bakom fjällen.Höstvädret i Jämtland är mäktigt och det gäller att nyttja dagarna då dessa färggranna uppenbarelser visar sig. Hösten med de ståtliga färgerna är vanligtvis en kort årstid och det är kanske det som gör att de murrigt gula dagarna blir så värdefulla.


Det knepiga är att det alltid är bra väder på onsdagar när Åre Bergscyklister kör sina onsdagsrejs. Du är väl med i klubben och framför allt, du kommer väl och cyklar med oss nästa onsdag? Här ser du var vi kör nästa onsdag. Välkommen!


Text & Foto

Ola Rockberg www.olarockberg.se

319 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page