top of page

Öland

Den smala ön med de breda möjligheterna.


Den platta ön är en höjdare på många sätt. Skogar med raka höga träd. Skogar med korta krokiga stammar. Sandstränder med vacker vit sand. Karga områden med steniga partier. Gräsängar som sträcker sig ut i havet. Bördig ängsmark. Oavsett karaktär på landskapet är horisonten en gemensam nämnare var man än är på Öland. Jag tillbringade några dagar på norra Öland och fick chansen att se det mångfacetterade landskapet.Byggnaderna ligger vackert dolda i grönskan, bakom stenmurar eller mellan sanddyner. Allt för att skydda sig mot havet och vinden. Den ena byn avlöser den andra byn när man cyklar runt på de mjukt slingrande vägarna.
Gamla charmiga hus, båtar, sjöbodar och mycket annat kulturhistoriskt längs vägarna.Det marina inslaget är påtagligt. Fisket har en mångårig tradition bland öborna och sjöbodarna längs stränderna är vackert formade av havets mångåriga påverkan. Det går fortfarande att åka färja till norra Öland, till Byxelkrok. Där samlas också många fritidsbåtar i gästhamnen.

Solnedgången är nog Ölands största attraktion. Den är lika vacker på alla ställen på ön och går att kombinera med växtligheten, stenarna, sandstränderna eller bara upplevas tillsammans med havet.


Öland - jag kommer tillbaka och kör en önskerepris på alla attraktioner. Vi hörs igen!

Text & Foto: Ola Rockberg

379 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page