Åre Kafferosteri
- Ola Rockberg
- Jun 11
- 2 min read
Njut av kaffet i den Jämtländska naturen

Jag får en passionerad genomgång av det nybryggda jämtländska kaffet. Om man nu kan säga att kaffe från Brasilien, Etiopien, Kenya eller något annat kaffeexporterande land är jämtländskt kaffe. Ja, det är en definitionsfråga. Men det är rostad med kärlek i Helgesjövallen i Jämtland och det säger inte lite det.

Det vi inte behöver betvivla är att kaffet som rostas av Per och Eva på Åre Kafferosteri görs med en stor portion inlevelse och ett genuint kunnande. Här lämnas inget åt slumpen vill jag lova. De följer sina kaffebönor från allra första sådden till skördetider och de vet hur säckarna med bönor exporteras till våra nordiska breddgrader. Det herrskapet inte vet om kaffe är inte värt att veta.

På bordet står ett väl medvetet kaffesortiment dukat redo för koppning (provsmakning). Det rutinerade kaffevärdparet har förberett med ett par trygga kaffesorter och några mer vilda varianter, som de uttrycker det. Allt för att kunna erbjuda en genomtänkt palett av smaker.
Jag får, enligt konstens alla regler, testa olika sorter och får samtidigt en genomgång av hur bönorna tagits fram, vilket land de kommer och hur man avgör vilken temperatur som är bäst för kaffet. Kaffe är inte bara kaffe, om ni trodde det. Det är en vetenskap med mångåriga kulturella och historiska inslag. Tro inte att vi bara drack kaffe med påtår och sedan var det klar. Nix, vi gjorde exakt som man gör på de stora kaffeprovningarna i resten av världen. Ska det vara så ska det!


Fascinerande att höra hur inlevelsefullt man kan prata om och förklara hur kaffe ska smaka, hur man odlar bönorna och hur det går till att ta fram det bästa kaffet genom noggranna tester och provsmakningar.

Inte nog med att det finns mängder av kaffesorter, det finns dessutom en hel hög med olika sätt att brygga kaffe på. Med van hand mäter Eva och Per upp vatten, väger kaffet och tar temperaturen och klockar hela processen när de visar upp flera olika sätt att brygga kaffe på. Jag får testa flertalet kaffesorter bryggda med ett varierat utbud av bryggare.

Det tar en stund att förstå hur man på bästa sätt ska lära sig att hitta variationerna i kaffets smaker. Efter flera försök med guidning av kaffeexperterna börjar jag förstå hur de tänker när de pratar om variationsrikedomen av smaker.

På hyllorna i kafferosteriet står flera fina utmärkelser. Det är ingen slump att de lyckats ta fram gott kaffe under så många år.

Men för att vi ska kunna knyta ihop påsen ordentligt och få till en rejäl svensk fika har de självfallet bakat lite tilltugg också som ska åtnjutas tillsammans med en god kopp kaffe.

Vi ses på Åre torg där Åre kafferosteri har sitt café. Där bjuds på fika på riktigt.


Text och Foto: Ola Rockberg
Comments