top of page

ÅRE BIKE PARK

Cykelsommar i Åre!Nu är cykelsommar i Åre på allvar. Gammal som ung har tagit fram sina cyklar och vill upp på fjället och ut i skogen. Nätverket av stigar och vägar på Åreskutan har utvecklats ytterligare till den här sommaren. Det märks att det har cyklats några år på fjällsluttningarna och att man nu tar fenomenet på allvar.


Det ska alltid pratas om utrustning och jag tror alla cyklister gillar att fika!

Idag när det byggs stigar, hopp och överfarter görs det på ett mycket seriöst sätt. Vi ska tacka de pionjärer som började byggandet av Åres cykelpark för snart 20 år sedan. Tack vare sin outtröttliga entusiasm och envishet la de grunden till dagens internationellt omtalade bike park i Åre.
Det är alltid ett härligt häng kring cykling. Man har ju liksom med sig stolen så det är bara att sätta ned fötterna bredvid någon annan cyklist och sätta igång och prata. Det är en väldigt social aktivitet. Det ska alltid pratas om utrustning och jag tror alla cyklister gillar att fika!
De senaste åren har byggandet av enklare gröna nedfarter prioriterats, inte bara de svåra lederna med hopp och andra svårigheter. Nu behöver man inte vara hårdkokt downhillcyklist för att njuta av utförsåkning på fjällsidan ned mot Åre by. Familjer, barn och nybörjare kan lugnt ta sig ned. På de flesta leder finns dessutom bra möjligheter att åka åt sidan och släppa fram snabbare cyklister.

Det finns en uppsjö av cykelbutiker och uthyrare i Åre idag. Men det kan vara listigt att kolla i förväg om du vill hyra cykel. Det är populärt och cyklarna bokas snabbt. Det finns cyklar för ren downhill och det finns cyklar för den som enbart vill cykla på stig och trampa själva.


Grön, blå, röd, svart. Precis samma markeringar som skidbackarna. Välj din egen svårighetsgrad. Fördelen för de som väljer en grön nedfart är att de får i regel längre cykelsträcka och kan njuta mer.


Kom ihåg att stanna ofta och titta på utsikten och insup de makalösa omgivningarna. Det är lätt hänt att man bara stirrar ned i gruset och planerar sin cykling. Kaffepaus med tilltugg och vacker utsikt ingår i paketet. Det borde vara obligatoriskt.
Jag fick mig en pratstund med Patrik Attskog som jobbar med säkerhet åt Skistar Åre. En söndag som denna är det fyra stycken i Åres Bike Patrol. Patrik är rutinerad. Han har jobbat i många år både sommar som vinter med säkerhet i backarna. Med hjälp av radiokommunikation, fyrhjulingar och downhillcyklar rör de sig hela tiden i området och är beredda om det händer något.


Till midsommar öppnar betydligt fler liftar och nedfarter för cykling. Åre växer som cykelort. 1999 arrangerade Åre Bergscyklister VM i både downhill och Cross Country. Det var det magiska startskottet för cykelutvecklingen i Åredalen. Idag är cyklingen en etablerad aktivitet i Åre och byn har faktiskt två cykelbutiker som har öppet året om.

Text & Foto: Ola Rockberg

264 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
bottom of page